Se spune că nu există să vizitezi Sibiul fără să treci pragul Muzeului Civilizației Tradiționale ASTRA, un muzeu în aer liber ce a primit 3 stele în Ghidul Verde Michelin. Și iată de ce:
Un mic istoric
Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA și-a deschis porțile sub denumirea de Muzeu al Tehnicii Populare, în secolul al XX-lea. Povestea începe când transilvănenii căutau un loc din Sibiu unde să își expună elementele tradiționale, iar Asociațiunea pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român era printre puținele de la vremea aceea care puteau împlini această dorință. În anul 1905, după mai multe eforturi ale asociațiunii, are loc aici prima expoziție cu obiecte tradiționale din Transilvania.
Muzeul în aer liber a fost deschis publicului în anul 1967, iar noua cladire a fost dată în folosință în 27 aprilie 2016.
Parcul-muzeu are 132ha în administrare directă + 30ha în administrare forestieră și este întreținut din finanțarea Consiliului Județean Sibiu sau cei de aici se ocupă de restaurări și consultanță pentru terți (de unde mai vin niște bani). Practic, în ultimii 12 ani au strâns (din finanțări externe) peste 9 milioane de euro (7 milioane doar din programe norvegiene).
Ce poți să vizitezi în Muzeul ASTRA?
În cele 5 sectoare ale muzeului sunt prezentate aspecte ale vieții țăranului român din zona Transilvaniei: case tradiționale, interioare (mobilier), port popular etc. În prezent, complexul muzeal cuprinde aproximativ 36.000 de obiecte, însă (din lipsa spațiului) unele dintre ele sunt prezentate publicului în cadrul expozițiilor temporare. Cei 10 km de alei te vor plimba printre gospodării ţărăneşti, ateliere, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, crame, mori de apă şi de vânt.
Muzeul ASTRA încearcă să aducă în atenția publicului faptul că România este o țară a tuturor, aducând ocazional inclusiv colecții etnice din diverse locuri, cu accent pe comunitățile care încă se întâlnesc la noi. Astfel, monumentele aparținând etniilor sunt însuflețite cu ajutorul atelierelor participative, a meșterilor, iar oamenii pot înțelege tot contextul care duce la un produs finit.
Este un muzeu participativ în care contextul cultural se creează cu ajutorul celor care îl vizitează și pun ”osul la treabă”. Tocmai de aceea, de fiecare dată cand vii aici găsești ceva nou.
Iată niște exemple: într-unul dintre spațiile muzeului sunt puse cutii pe care oamenii le pot așeza oricum își doresc – observația interesantă este că majoritatea construiește din ele ziduri/ cazemate. De asemenea, un covor de cauciuc reține amprenta fiecărui trecător – și prin asta vor să sublinieze faptul că oriunde mergi/ te stabilești vei lăsa o amprentă.
Ca să fie treaba și mai interesantă, echipa muzeului a pregătit 10 trasee tematice prin parc, trasee care te poartă prin tot muzeul, într-un fel de treasurehunt: târg, flori, garduri, nuiele, palarii, grâu, pietre, roți, brad, vreme. Acestea sunt traduse în română, engleză, maghiară, germană, iar timpul de vizitare per traseu este de aproximativ 1,5h.
Dincolo de universul rural, muzeul oferă şi posibilităţi de agrement: plimbări cu barca, plimbări cu căruţa şi sania, restaurante, spaţii de cazare, un centru de informare turistică şi spaţii de joacă. Vara, muzeul este animat de nenumărate evenimente săptămânale.
Cum ajungi la Muzeul ASTRA?
Muzeul ASTRA este situat la doar 4 kilometri de orașul Sibiu, în Dumbrava Sibiului.
Pentru a ajunge aici, te poți deplasa cu autobuzul (nr 13), bicicleta, mașina personală sau taxi (la tarif extern).
Prețuri:
Plimbare cu trăsura albă, 2 locuri: 150 lei/oră.
Plimbare cu trăsura albă, 6 locuri: 200 lei/oră.
Plimbare cu alte trăsuri/sanie: 30 lei/ 30 min.
Taxă intrare:
17 lei/pers – adulți
10 lei – pensionari
3.5 lei – elevi/ studenți
Program:
Vara (mai – septembrie), zilnic – 10.00 – 20.00 (cu posibilitate vizitare interioare căsuţe între orele 10.00-18.00 – din luna mai, de miercuri până duminică)
Iarna (octombrie – aprilie), zilnic – 09.00 – 17.00 (fără posibilitate vizitare interioare căsuţe)
Program biciclete: zilnic, 08.00-10.00 și 18.00-20:00
O vizită la Muzeul ASTRA se va transforma cu siguranţă într-o experienţă deosebită! Totodată, până o să ajungi să îl vizitezi la pas, poți face o vizită virtuală, aici (ai nevoie de Adobe Flash).
O poza postata de tine pe Instagram, cu o coronita de flori pe cap, m-a inspirat atat de tare incat am ajuns si eu aici. Mi se pare un loc deosebit….