City break în Bavaria (Bamberg)

Inclus în patrimoniul UNESCO din 1993, Bamberg este orașul cu un nume atât de drăgălaș, pe care o prietenă l-a poreclit Bambi, dar care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de această zonă a Germaniei. Iar dacă pozele vorbesc de la sine și te vor convinge să îi acorzi o șansă (deși nu știu pe câți din jur i-ai auzit spunând ”Băi, ce aș vizita Bambergul!”), în rândurile de mai jos voi încerca să îți ghidez pașii în direcția convenită, dezbătând următoarele subiecte:

  1. Cum ajungi în Bamberg?
  2. Unde te cazezi în Bamberg?
  3. Pe unde te plimbi în Bamberg?

1. Cum ajungi în Bamberg?

Cea mai simplă cale este aceasta: avion până în Nuremberg (WizzAir își va face treaba decent). De la aeroportul din Nuremberg:

  • metrou U2 în direcția Hauptbahnhof (centru) – 3,10 euro/ bilet. Durată călătorie: aproximativ 20 minute, 10 stații
  • ieși de la metrou, iar în spatele tău va fi Gara, spre care te sfătuiesc să te îndrepți
  • cauți casa de bilete (DB) și ceri să mergi cu trenul de pe linia S1 (care are capătul în Bamberg) sau R2/ R15

Dacă nu ai chef de interacțiune, biletele pot fi achiziționate și online sau de la automatele din Gară (unde plătești cash sau card).

S1 – 18 stații, durată 1h

R2 sau R15 – 5 stații, durată 45min

Trenurile în direcția Bamberg circulă din 15 în 15 minute, deci șansele să nu ai cu ce să ajungi sunt cumva reduse la 0.

Cost bilet Nuremberg-Bamberg (cu S1 sau R): 11,90 euro.

Poți verifica aici orarul trenurilor, dar și prețurile actualizate/ numele stațiilor.

  • Puf! Ai ajuns în Bamberg.

2. Unde te cazezi în Bamberg?

Mie mi-a înflorit destul de târziu ideea de a rămâne peste noapte în Bamberg, drept care variantele de cazare au fost destul de limitate. Însă hotelul rămas la favorite a fost exact ce aveam nevoie: în centrul vechi al orașului, aproape de orice străduță pe care mi-aș fi dorit să rătăcesc, cu restaurante bune în jur. Numele lui este Altstadthotel Molitor.

La doi pași (chiar doi, nu glumesc) de Villa Concordia, 400m de catedrala din Bamberg (am văzut aici un apus …), hotelul este poziționat în inima centrului UNESCO.

Check in-ul aici se face până la ora 19:00. Dacă preconizezi că vei ajunge după această oră (ceea ce mi s-a întâmplat), sfatul meu este să îi suni și să anunți acest lucru, iar ei îți vor lăsa cheia camerei într-un loc secret.

Nu am avut mic-dejun inclus, însă dimineață am vrut să beau o cafea cinstită și să mănânc ceva bun fără să fie nevoie să mă deplasez, așa că am plătit 7 euro. Au fost bine investiți.

Hotelul (și nu doar acesta, ci majoritatea din zonă) nu este dotat cu aer condiționat, însă eu am mers în mijlocul verii și nu au existat probleme de călduri excesive. Și trebuie să știi despre mine că nu suport temperaturile ridicate.

În rest, toate cele trebuincioase într-o cameră de hotel: curățenie, view către râu, papucei, lumină. Cum ne place, practic.

Buuuun. Ai dormit bine, acum să vedem pe unde ne plimbăm:

3. Pe unde te plimbi în Bamberg?

Bamberg este cunoscut drept ”paradis al băutorilor de bere”, datorită celor 9 fabrici de bere (și 50 de sortimente) care se găsesc aici, dar mai ales a berii afumate. Pentru a-ți face o idee, se spune că un locuitor bea peste 150 de litri de bere pe an.

Pe lângă latura bachică, Bamberg este vizitat și pentru arhitectura ce variază de la romanic la gotic, de la renascentist la baroc. Te duce cu gândul la Veneția, datorită canalelor pe care sunt consturite case. De asemenea, pentru că este construit pe 7 coline, te duce cu gândul la Roma. De-a dreptul pitoresc, de-a dreptul bavarez.

Are mama o vorbă care m-a scos din multe situații ce aveau să se încheie cu o rătăcire: dacă nu îți dai seama unde ești, mergi drept. Sigur ajungi într-un luminiș/ la un obiectiv. Așadar, fără un plan bine stabilit, te invit să iei la pas toate străduțele din zonă.  Și neapărat să te uiți pe unde mergi, în spercial pe străduțele pavate. Vei vedea că anumite bucăți au fost înlocuite de ”stumbling stones” – pietre ce au înscrise numele celor care au fost persecutați de naziști și data când aceștia au fost văzuți pentru ultima oară în locul respectiv. Autorul acestor plăcuțe este Gunter Demnig.

Pe modelul acesta am ajuns în cele mai frumoase și interesante unghere:

Dacă ești genul control freak și cu listuțe peste listuțe, vizitează:

– Villa Concordia

– Domul (și Piața Domului)

Istoria orașului Bamberg are o strânsă legătură cu Biserica catolică, dovadă fiind și faptul că aici este înmormântat Papa Clement al 2lea. În urmă cu aproximativ 1000 de ani, Bamberg a fost locul unei diaceze, motiv pentru care aici a fost construit Dom-ul, poziționat în centrul orașului.

Dom-ul este centrul unei cruci care are 4 biserici în fiecare colț.

Tot aici este înmormântat și împăratul roman Henric al 2lea.

Domul a fost reconstruit de 2 ori, în urma unor incendii, iar varianta actuală datează din secolul al XIII-lea.

– Mica Veneție

Situat pe râul Regnitz, dar și pe Canalul Dunăre-Main, Bamberg a mai fost numit și Mica Veneție, iar dacă te plimbi pe malul apei te vei convinge că au avut dreptate. Regnitz-ul face din centrul orașului o insulă ce se leagă de restul zonelor prin 7 poduri.

Castelul Altenburg. Situat pe cea mai înaltă dintre cele 7 coline ale Bamberg-ului, castelul oferă o priveliște impresionantă asupra întregului oraș.

 

*Fotografiile sunt din arhiva personală. Orice preluare se va face strict cu acordul meu.

2 thoughts on “City break în Bavaria (Bamberg)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii