City Break în Nurnberg, Germania

Știi tu pozele acelea feerice pe care le mai vezi din când în când în feed-ul de Instagram, cu ferestre înconjurate de floricele, case bavareze mici și cochete, străduțe înguste pavate? Le poți face și tu dacă te urci în primul avion Wizz cu destinația Nurnberg/ Nuremberg. Ai 5 minute să vorbim despre asta? Citește mai jos care a fost planul meu de atac pentru cele 4 zile petrecute prin Nurnberg și pregătește bagajul.

1. Cazare în Nurnberg

Pentru că de aici am plecat pentru alte câteva zile prin tot felul de alte orașe, dar și pentru că din locul acesta ajungi foarte repede oriunde în centrul orașului, am fost cazată la Ringhotel Loew MERKUR site / Booking -. Foarte curat, personalul extrem de amabil, camere uriașe, multă liniște, mic dejun copios cu produse la care nici nu te gândeai, perne și saltea de vis frumos. Cam așa arată o descriere cinstită a locului și aș putea menționa chiar faptul că am dormit atât de bine că era să ratez vreo două muzee (sau poate eram eu prea obosită pentru că am făcut 30km/ zi?).

 

2. Ce vizitezi în Nurnberg?

Ei bine, aici intervine minunea: Nurnberg Card – contra 28 euro, ai acces gratuit (timp de 2 zile consecutive) la mijloacele de transport în comun, toate muzeele și obiectivele turistice. Dacă ești pus pe vizitat și plimbat, chiar merită. La un calcul rapid, eu am salvat în jur de 100 euro în cele două zile de valabilitate a cardului.

Hotelul despre care am vorbit mai sus este localizat în spatele stației centrale (Hauptbahnhof), de unde poți ajunge în Centrul Vechi fie cu transportul în comun, fie pe jos. Să ne înțelegem: distanța ar fi de aproximativ o stație de autobuz (maximum). Dacă iei decizia înțeleaptă să mergi pe jos, alege Königstrasse. Vei trece pe lângă Biserica St Lawrence (Lorenzkirche) și Spitalul Sfântului Duh (Heilig-Geist-Spital). Ajungând în Piața Centrală, principalele obiective sunt The Church of Our Lady (Frauenkirche) și Fântâna Frumoasă (Shoner Brunnen), sculptată în 1385 și înaltă de 18 metri și cu un inel de aur despre care se spune că aduce noroc dacă îl atingi.

  • O primă impresie ți-o poți face vizitând Muzeul orașului Fembo Haus, la câteva minute de Piața Centrală. Aici vei avea un ghid audio în limba engleză care îți va explica istoria de 1000 de ani în doar 30 de minute.
  • Castelul Franconian Kaiserburg – un grup de clădiri medievale fortificate construite pe o creastă din gresie ce se înalță cu splendoare deasupra centrului istoric al orașului și găzduiesc o colecție impresionantă de arme. În perioada nazistă, cu ocazia activităților de pregătire a congresului NSDAP de la Nürnberg din 1936, castelul a fost readus la starea sa inițială (după ce suferise ceva demolări și atacuri). Câțiva ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a raidurilor aeriene din 1944-45, o mare parte a castelului a fost pusă în ruine. Cu toate acestea, după restaurări masive, vizitatorii de acum se pot bucura din nou de fortărețele şi camerele ornate cu tablouri şi mobilier datând din secolul al XVI-lea şi al XVII-lea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corina-Maria Scheianu (@korinams.ro) on


Pot fi distinse trei perioade  de construcție a castelului:

  1. castelul construit sub domnia regilor salieni, respectiv a împăraților Sfântului Imperiu Roman (1027-1125);
  2. un nou castel construit sub domnia împăraților din dinastia Hohenstaufen (1138-1254);
  3. reconstrucția palatului și efectuarea unor diverse modificări și completări în cele câteva secolele ale Evului Mediu Târziu.
  • Părăsind dealul castelului, te poți plimba prin Tiergärtnertorplatz, unde este casa Albrecht Dürer, spre Weißgerbergasse. Aceasta este celebra stradă cu cei mai vechi meșteșugari ai zonei și casele lor specific bavareze. Nu rata Weinstadl (situat pe malul nordic al râului Pegnitz, lângă „Henkersteg” și „Wasserturm”. Construit între anii 1446-1448 ca stabiliment pentru bolnavii de ciumă și lepră, ulterior folosit ca depozit de vin pentru piața de vinuri din apropiere) și casa Hangman, locul perfect pentru fotografii numai bune de instagram.
  • Muzeul jucăriilor (Spielzeugmuseum) este organizatorul celei mai mari expoziții internaționale de jucării din lume. În sălile sale sunt depozitate aproximativ 65.000 de exponate de jucării: de la medieval la modern, iar în fiecare an colecția este reumplută. Accesul în muzeu este gratuit dacă ai Nurnberg Card și poți ajunge mai simplu coborând la stația U1 Lorencz. Timp aproximativ alocat vizitării: 2h
  • De-a lungul secolelor, locuitorii au construit galerii subterane, iar în 1380 a fost menționat pentru prima dată faptul că există o rețea de pivnițe utilizate pentru depozitarea berii. Astăzi, producătorul de bere Hausbrauerei Altstadthof folosește din nou o mică parte din sistemul de pivnițe (cum ar fi labirintul), pentru a coagula și stoca berea de specialitate și Schnaps. Poți face un tur ghidat prin aceste galerii, la Hausbrauerei Altstadthof.

Sunt organizate mai multe tururi (începând cu orele 11, 13, 15 sau 17), iar cel mai bine este să te prezinți la magazinul berăriei Altstadthof (Bergstrasse 19) unde verifici când este următorul și îți iei biletul în avans. Ghidul audio în engleză este gratuit, la fel și accesul (dacă ai Nurnberg Card). Un tur durează aproximativ 75 minute.

  • Fostele baze ale Partidului Nazist și Centrul de Documentare sunt obligatorii de vizitat când vii în Nurnberg, pentru a vedea urmele pe care le-a lăsat sistemul totalitarist. De asemenea, Memorialul Procesului de la Nurnberg – împreună cu sala de judecată (unde s-a purtat procesul criminalilor de război din 20 noiembrie 1945 și s-a pronunțat sentința din octombrie 1946 – după 218 ședințe) poate fi vizitat, iar timpul alocat este de aproximativ 2 ore.

Sala de judecată 600 încă funcționează, de aceea vizitarea nu este posibilă în zilele de marți (sau când sunt ședințe).

Ajungi aici cu metrou U1 – stația Baer Schanze. Acces gratuit cu Nurnberg Card.

Costul intrării (dacă nu ai Nurnberg Card): 6 euro. Pentru extra 3 euro poți vizita gratuit toate muzeele municipale în ziua respectivă.

Program: Marți – Vineri 10:00 – 17:00; Sâmbără – Duminică 10:00 – 18:00.

În rest: plimbă-te.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corina-Maria Scheianu (@korinams.ro) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corina-Maria Scheianu (@korinams.ro) on

 

3. Ce și unde mănânci în Nurnberg?

Știi regula: nu mânca în locuri aglomerate turistic, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de mâncărurile tradiționale. Lasă atmosfera orașului să își facă de cap cu tine și plimbă-te pe străzi, descoperă.

– un mic dejun senzațional la Café Mainheim (Bauerngasse 18)

– burgeri gustoși la Hempels (Gostenhofener Hauptstraße 58)

– bere GoHo la Schankwirtschaft Schanzenbräu (Adam-Klein-Straße 27). GoHo sau Gostenhof este cel mai trendy cartier din Nurnberg.

 

Mâncare locală:
– “Bratwursthäusle”, lângă St Sebald Church. Aici poți testa cârnații specifici orașului sub diverse ”forme” (la grătar, afumați, cu sos)

– “Albrecht-Dürer-Stuben” (Albrecht-Dürer-Straße 6) – restaurant tipic Franconian, unde poți testa “Schäufele” (= umăr de porc). Vine cu o salată de cartofi absolut delicioasă.

– “Hausbrauerei Altstadthof“ (Bergstraße 19): fabrică de bere 100% ecologică ce produce berea locală roșie. Testeaz-o alături de un wurst. Din 2005, aici este distilat și un whisky local, AYRER’s Organic Single Malt Whisky, despre care se spune că ar fi unul dintre cele mai bune din Germania.

– “Kolb Brezen” (sunt mai multe locații, iar gara centrală sau piața centrală sunt gazda unora dintre ele): încearcă sortimentele cu sare, unt sau “Obatzder”, “Leberwurst”, brânză sau Nutella.

Cafea și prăjituri de casă:
– “Café Bar Katz” (Hans-Sachs-Platz 8): O cafenea ”vintage” foarte populară cu o selecție de prăjituri de casă, sandwich-uri, salate, supe, dar mai ales cafea. Desigur, berea este nelipsită și din acest loc.

– “Café Ill Amore” (Obere Wörthstraße 10): Cafenea micuță cu produse handmade, tarte și quiches. Cât stai aici poți să răsfoiești cărțile de bucate puse la dispoziție. *wink wink*

– “Bergbrand” (Weißgerbergasse 38): Cafenea (cu magazin propriu) cu specialități din America Centrală și de Sud, localizată pe cea mai frumoasă stradă a orașului – Tanner’s Lane.

 

Așadar, tot ce trebuie să faci este să cauți un bilet de avion (prețurile sunt chiar bune, în special cu Wizz Air), scrollezi din scoarță în scoarță site-ul Organizației de Turism și îți iei rucsacul în spate. Restul ține de picioarele tale – pe unde vor să te poarte și pe unde ai chef să le duci.

2 thoughts on “City Break în Nurnberg, Germania”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii