Citybreak în Milano (pe timp de pandemie)

Am mai revenit o tură cu forțe proaspete, de data aceasta pentru a povesti despre Milano și ce am vizitat în cele 4 zile cât m-am plimbat 15km/ zi în medie.

Cum ajungi în Milano – condiții de călătorie

În primul rând, trebuie să urmărești site-ul MAE unde sunt actualizate condițiile de călătorie pentru Italia (și știm cât de des se schimbă în perioada aceasta…).
Apoi, nu uita să completezi Passenger Locator Form. Acest formulat îți va fi cerut la aeroport, în România. Trebuie completat înainte de a pleca, desigur.

Referitor la partea cu vaccinarea/ cerificatul verde, trebuie să ai în vedere că peste tot pe unde vei intra în Milano (la obiectivele turistice) îți va fi solicitată dovada vaccinării/ COVID pass. Dar până ajungem acolo, la aeroport trebuie să prezinți (și la plecare și la aterizare):

  • dovada vaccinării de cel puțin 14 zile
  • dovada că ai trecut prin boală în ultimele 90 de zile (cu dovada încetării perioadei de izolare)
  • efectuarea, cu 48 ore înainte de intrarea în Italia, a unui test antigen rapid sau molecular cu rezultat (desigur) negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2

Ce aș dori să mai recomand pentru bunăstarea ta psihică: să ajungi la aeroport cu 3 ore înainte a avea zborul, pentru că altfel riști să îl pierzi. Crede-mă, îmi vei mulțumi mai târziu.

Luate din timp, biletele de avion (cu Wizz air) au fost 120 lei. Din timp = cu o lună înainte.

De la aeroportul Milano-Bergamo până în Milano poți lua autobuzul de la terminalul 1: la fiecare 30 de minute, iar biletul costă 10 euro luat de la fața locului. Stația finală este Gara din Milano. Detalii aici.

Ce poți să vizitezi în Milano și cât costă

Milano este o frumoasă metropolă aflată în regiunea Lombardia din Italia. Este capitala mondială a modei (deși nu ai zice, la ce poți vedea pe străzi), fiind în același timp și un important centru financiar, cu o mulțime de magazine de lux sau cele mai fine restaurante.

DOMUL DIN MILANO

Piața Domului este inima istorică și un loc simbolic pentru oraș, cu o suprafață de peste 40k metri pătrați – este una dintre cele mai mari piețe din Italia.

În piață, pe lângă faptul că poți admira Domul din Milano pentru o poză (în aglomerație), poți urca pe acoperișul său – ceea ce îți recomand să faci, ideal pe scări (haide, nu o arde leneș).

Domul este una din cele mai mari catedrale gotice din Europa și sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano și te va impresiona cu siguranță grandoarea sa. Este a treia cea mai mare biserică catolică din lume, după Sfântul Petru (Vatican) și Sfânta Maria (Sevilla)

Construcția sa a început în anul 1368 și a durat în jur de 500 de ani, fiind încheiată sub ordinul lui Napoleon Bonaparte care voia neapărat să fie consacrat aici ca rege al Italiei. A ajutat și orgoliul la ceva 🙂

Din exterior vei putea admira fațada sa cu piatră dantelată și finisată la perfecție și cele 2000 de statui din marmură albă sau cele 136 de turle.

Interiorul său are 5 somptuoase naosuri, 52 de coloane, fiecare reprezentând săptămânile anului, sarcofagele și mormintele mai multor arhiepiscopi și una din cele mai de preț comori – un crucifix realizat de maestrul Leonardo Da Vinci. Aici trebuie să recunosc faptul că nu am fost deloc impresionată (de interior zic), în schimb aș fi petrecut o zi întreagă pe acoperiș.

Biletele pentru Dom pot fi achiziționate online de aici –> ca să nu stai la coadă.

GALERIA VITTORIO EMANUELE II

Ridicată în 1896, galeria se află chiar lângă Dom și ai 4 artere pe care te poți plimba ca la muzeu (nu atinge exponatele) sau la cumpărături, iar în capete sunt restaurante/ terase la care poți petrece timpul și savura un delicios tiramisu.

Dar te rog să nu pleci din Galerie până nu faci 3 rotiri pe călcăi în sensul acelor de ceasornic pe mozaicul Bull’s Balls din fața magazinului Prada 🙂 Se spune că dacă faci asta mare noroc se va abate asupra ta.

SANTA MARIA DELLE GRAZIE

Această biserică adăpostește lucrarea “Cina cea de taină” a lui DaVinci, pentru care trebuie să scoți din buzunar 28 euro – vizitarea bisericii este gratuită (însă dacă tot ai ajuns până aici…).

Construcția acesteia a început în 1466 și s-a încheiat 23 de ani mai târziu. În 1543, capela Sfânta Coroană a primit un tablou realizat de Tițian, ce ilustra scena când Hristos primește coroana de spini. Acest tablou este acum la Luvru, după ce a fost furat de trupele franceze în 1797. În 15 august 1943, Forțele Aliate au bombardat biserica, dar unele ziduri au supraviețuit – inclusiv cel pe care este pictată Cina cea de Taină.

Ce mai poți vizita în Milano? Gara. De unde să iei trenul spre Lacul Como (45′) și orășelele sale minunate din jur: Varenna (locul unde te lasă trenul și de unde iei feribot spre următorul oraș), Bellagio, Menaggio. Detalii aici. Cel mai ieftin bilet de ferry: 4,60 euro; trenul până în Varenna: 6,70 euro.

Unde mănânci în Milano

Miscusi. Paste cu fistic.

Au 3 restaurante în Milano, eu am fost fan al celui de lângă Stazione Centrale, pentru că era situat chiar lângă hotelul în care am fost cazată – Mythos. Micuț, intim. Ideal să ajungi acolo înainte de ora 20:00, pentru că se aglomerează ceva de speriat (oameni care stau la coadă în așteptarea unei mese). Pastele sunt făcute pe loc, proaspete. Dacă nu îți place ceva din meniul lor prestabilit, poți să îi rogi să îți facă ceva special (ex: vrei ca în loc de spaghete să facă penne și să adauge coadă de dinozaur învârtit – se face).

Jumping. Oricare pizza îți face cu ochiul va fi un spectacol pentru papilele gustative.

Nu exagerez când spun că a fost una dintre cele mai bune pizza mâncate vreodată. Atât de bună încât am luat și la pachet, în camera de hotel.

Acestea fiind spuse, sper să îți fi trezit apetitul pentru acest oraș superb și … zbor lin până acolo 🙂

5 thoughts on “Citybreak în Milano (pe timp de pandemie)”

  1. Un articol bun despre Milano! Mi-a placut foarte mult informatia oferita despre ce poti vedea si ce trebuie sa ai in vedere cand mergi calatorind acolo. Este clar ca ai pus mult suflet in aceasta descriere si sper ca toti cititorii tai au pretuit acest lucru. Foarte interesant continut pe care l-ai oferit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii