Kutna Hora – Cehia (Osuarul Kostnice)

“Ce sunt eu, vei fi si tu. Ce esti tu, am fost si eu.”

De fiecare data cand va veti reaminti imagini din osuarul Kostnice din Sedlec – Kutna Hora, vorbele de mai sus va vor insoti. Dar sa va spun mai intai cate ceva despre acest oras situat la 73 km de Praga.

praga kutna hora

 

Kutna Hora este un orasel micut (aproximativ 20.000 locuitori),  situat in Boemia Centrala a Cehiei – al doilea oras ca importanta, care s-a dezvoltat datorita depozitelor subterane de argint. In 1995, Kutna Hora a fost declarat sit de patrimoniu mondial UNESCO, iar numeroasele atractii turistice de aici sunt bisericile gotice si baroce, precum si cladirile medievale.

Dintre toate, cel mai important si mai cunoscut este Osuarul Kostnice din suburbia Sedlec, locul unde gasiti o capela romano-catolica.

Odata cu oamenii care au ajuns in Kutna Hora pentru minerit – prin secolul al XIII-lea, a venit si o epidemie de ciuma ce a facut ravagii printre locuitori, cimitirul devenind neincapator. Astfel, unui calugar i-a venit ideea de a folosi craniile si oasele pelvisului pentru a decora capela in care aveau sa fie depuse. Din pacate, munca lui a ramas neterminata, asa ca Frantisek Rint a muncit (in anul 1870) la continuarea “operei”, folosind oasele a peste 40.000 de persoane.

Patru gramezi de cranii au fost aranjate in forma de piramida, in asa fel incat sa ocupe cele 4 colturi ale capelei. In centru, un imens candelabru, iar tavanul este continuat cu modele realizate din cranii. Mai intalnim aici emblema familiei Schwarzenberg, semnatura lui Rint – toate din oase umane.

Pregatiti-va ca atunci cand intrati in aceasta catedrala sa va izbeasca un val de frig. Sau de frica.

Aceasta capela nu este singura de acest gen din Europa. Pe langa cea de la Sedlec, mai exista doua in Italia si Portugalia: Catacombele Capucinilor – Palermo si Capela Oaselor – Evora.

—–

Intrarea la Osuarul Kostnice poate fi grupata cu intrarea la catedrala de vis a vis (Cathedral of the Assumption of Virgin Mary and Sait John the Baptist), pentru pretul de 110 czk (18 lei) – la fel de “neprietenoasa”, mai ales daca nimeriti sa vizitati acoperisul acesteia, un loc deloc luminat, dar de unde privelistea este senzationala. Tot aici se afla si moastele Sf. Felix.

Program vizitare Osuarul Kostnice: Aprilie – Septembrie: 8 – 18; Martie – Octombrie: 9 – 12; Noiembrie – Februarie: 13 – 16

Cum este vremea in Kutna Hora chiar acum, AICI.

Daca va cazati in Praga, aveti nevoie de aproximativ jumatate de zi pentru calatoria cu trenul + vizitarea principalelor obiectivelor (cu accent pe Osuarul Kostnice, bineinteles).

Durata calatoriei cu trenul: ~2 ore dus/intors

Pretul calatoriei cu trenul (Praga – Kutna Hora si retur): 186 czk (30 lei), iar de la gara pana la Osuar veti avea aproximativ 10 minute de mers pe jos.

Informatii gasiti AICI (ce puteti face in orasul Kutna Hora) si AICI (osuarul Kostnice).

Harta atractiilor turistice din orasul Kutna Hora: 

Tourist map Kutna Hora

4 thoughts on “Kutna Hora – Cehia (Osuarul Kostnice)”

  1. Am mai vazut cateva poze cu locul asta si uitasem de el! Infiorator loc, desi la urma urmei oricine ar putea sa spuna ca sunt niste oase, dar totusi, daca ma gandesc mai bine sunt oasele a 40.000 de oameni, si numai numarul asta face locul sa fie si mai infiorator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii