Nepal inainte/ dupa 25.04

In ianuarie 2014 am avut ocazia sa merg cateva zile prin prafuitul dar fascinantul Nepal – Patan, Kathmandu si Pokhara. Insa astazi va voi povesti despre cateva lucruri minunate din zona primului oras: Patan Durbar Square. 

Patan este unul dintre cele trei mari orase din Valea Kathmandu, alaturi de Kathmandu si Bhaktapur, i se mai spunea si Lalitpur (in prezent acesta este numele oficial) si este despartit de Kathmandu doar de raul Bagmati.

Orasul a fost fondat de regii dinastiei Kirat in secolul III inainte de Christos, dezvoltat de regii dinastiei Licchavi in secolul 6 si a cunoscut gloria in timpul dinastiei Malla, in Evul Mediu. Este recunoscut pentru patrimoniul sau cultural, pentru arte si mestesuguri (a dat cel mai mare numar de artisti renumiti si mestesugari rafinati din istoria artei nepaleze), dar si pentru templele si monumentele sale buddhiste: atat in oras, cat si in jurul lui sunt peste 1200 de vestigii buddhiste.

Ceea ce nu trebuie in niciun caz ratat in Patan este Durbar Square, o piata foarte agitata din centrul Lalitpur, pe unde nu circula masini/ scutere, insa numarul turistilor depaseste cu brio numarul pasarilor care incearca sa isi gaseasca locul pe acoperisurile templelor buddhiste. Locul zumzaie de gura-casca, de nepalezi care pozeaza in oameni sfinti pentru turisti, de asa-zisi ghizi care incearca sa iti anuleze toate cunostintele, de temple care mai de care mai mici sau mai frumos sculptate.

De obicei, aceste temple nu se viziteaza, cu exceptia unuia – al carui interior era plin cu ofrande (flori sau prafuri colorate), sculpturi in lemn si betisoare parfumate care mi-au trezit o noua pasiune. Aici, singura sursa de lumina era o micuta fereastra din lemn – pentru cine nu stie, electricitatea este o mare problema in Nepal.

Tot aici era situat si palatul vechi al regelui (The Ancient Royal Palace) in interiorul caruia sunt amenajate muzeul si o gradina. Biletul de acces aici este diferit de cel pentru accesul in piata (costa in jur de 3 euro). Majoritatea statuilor din muzeul-palat il reprezentau Buddha, insa cel mai important fiind Buddha Siddhartha – cel de la care a pornit curentul Buddhist.

Cum este Patan Durbar Square ACUM – dupa evenimentul nefericit din 25 aprilie? 

Nu cred ca poza de mai jos mai au nevoie de comentarii:

Patan Durbar Square_ before-and-after

Cum este Nepalul dupa 25 aprilie 2015? 

Imediat dupa ce am aflat ca un cutremur de 7.9 grade a lovit Nepalul (si in special zona Kathmandu) am incercat sa iau legatura cu prietenii si cunostintele care se aflau acolo la acel moment – multi dintre ei localnici. Si asa am dat de Sega (Octavian Segarceanu), un om de milioane care m-a pus in legatura cu cel care i-a fost personaj in cartea ”Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal” si mai apoi ghid prin minunata tara.

Am aflat ca toata lumea este ok (cunoscutii), insa au ramas in strada, fara un acoperis deasupra capului. Ce mi-a mai spus Sega este ca (citez):

oamenii: cei cu case distruse traiesc in corturi acum, iar Nepalul pare sa devina o natiune de cortisti pentru ca le este frica de un nou cutremur. Replici ale cutremurului devastator se intampla in fiecare zi: scurte, dar puternice, cat sa ne sperie pe toti. 

locurile: multe dintre ele sunt de nerecunoscut. 

atmosfera: e relaxata, viata incepe sa isi reia cursul firesc.

turistii: sunt din ce in ce mai putini si casca gura la ruine, cum am facut si eu azi

– politic: lumea are impresia ca guvernul fura ajutoarele sau ca nu se pricepe sa le distribuie. Eu cred ca se fac eforturi, si eforturile incep cu cei mai disperati. Armata si politia s-au mobilizat exemplar, insa populatia uraste politicienii, uitand ca a mituit inspectorii ca sa-si faca case fragile cu multe etaje.

– religia: e pe cai mari ca si mai inainte, ba si mai dihai. Omul de rand are impresia ca astea sunt semnele sfarsitului.

Poate din aceste motive (si multe altele) Sega a strans o mana de oameni dornici sa faca minuni si a ”infiintat” un grup de sprijin pentru Rup Lama, familia lui, iar mai apoi pentru cei din jur care au nevoie reala de ajutor. Si puteti dona orice suma, la fel cum am facut-o si eu. Nu este nevoie de prea mult pentru a repune pe picioare oamenii, casele, monumentele, viata.

RO65INGB0000999900239331 (RON) or RO45INGB0000999900847202 (EUR)
OCTAVIAN SEGARCEANU

with the mention “HELP NEPAL”

Aici detalii despre cum sta treaba cu bancile si comisioanele impuse pentru retragerile de la ATM-urile din Nepal, dar si cum Sega a rezolvat cazul.

 

UPDATE: 12 mai 2015, inca un cutremur a lovit Nepalul. 7.2 grade pe scara Richter

impresii cutremur Nepal

UPDATE 3:

Alte locuri pe unde pute?i dona:

1. Crucea ro?ie

Conturi deschise la BRD, Agentia Piata Romana:

LEI: RO14BRDE410SV34436474100;

EURO: RO02BRDE410SV34436714100

2. UNICEF – donati 2 euro trimitand SMS gol la 8827

6 thoughts on “Nepal inainte/ dupa 25.04”

  1. Ce frumos ca ai fost acolo. As fi vrut si eu sa vad Patan Durbar Square, am tot vazut fotografii minunate pe la prieteni.
    Norocoaso!

    Voi dona si eu pentru familiile nevoiase de acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii