Câteva despre cafea

Băutoare de cafea – cu mult lapte (sau lapte cu puțină cafea, cum mă știu apropiații) în cantități industriale, zilele trecute am ajuns la Guido Coffee unde m-am jucat puțin cu și am aflat informații despre cafeaua artizanală.

Mai jos scriu ce am aflat despre cafeaua artizanală în cadrul workshop-ului la care poți participa și tu, în oricare sâmbătă. Dar, până atunci, ne vedem în weekend, la târgul True Artisan Cafe –  The Ark (click pe poză pentru detalii).

true artisan cafe

  • Guido este deschis de 2 ani, în contextul în care piața de cafea de specialitate nu era dezvoltată în România. Și este localizat într-o zonă care (cel puțin mie îmi) este la îndemână: Mihai Eminescu, colț cu Viitorului.
  • Cafeaua Robusta reprezintă un fel de mere padurețe pentru cafegii; se cultiva mult mai usor, crește oriunde, are productivitate mare;
  • Vietnam este cel mai mare producător de robusta și al doilea producător de cafea din lume, dupa Brazilia;
  • Fiecare fermă de cafea are un standard de calitate. Practic, asta este diferența dintre Single origin și cafeaua comercială;
  • La o cafea de specialitate se fac între 2 și 5 treceri printre arbuștii de cafea, pentru a se culege doar boabele foarte coapte. Aici, procesarea este aspectul care modifică cel mai mult prețul – cafelele foarte bine procesate depășesc 10 dolari.
  • Tipuri de procesare a cafelei:

Dry process – după culegere, boabele sunt puse pe un pat suprapus și lăsate la fermentat (Procesul este des întâlnit în țările în care apa e scumpă – în Ehiopia). Gustul este mai dulce, cu arome mai fructate, cu flavor mai puțin clar, dar complex.

Wet process – boabele sunt puse în niște bazine cu bacterii, care le descompun încet și le scot pulpa (în Kenya, Columbia). Gustul este mai ușor de identificat.

  • La cafeaua de specialitate, transportul se face în saci de plastic, nu de rafie;
  • Prin prăjire, cafelei i se oferă o serie de gusturi, cu care barista se poate juca și îl poate modifica;
  • Nu este recomandat să consumi cafeaua imediat după prăjire, ci în 7-21 zile după, sau 1-2 săptămâni de la deschiderea ambalajului;
  • Dacă îți place cafeaua la ibric, atunci nu o lăsa să fiarbă – ridic-o de pe aragaz exact când începe să se ”umfle” pentru a nu-i pierde aroma;
  • Nu există noținea de ”espresso lung”, ci doar faptul că lași să curgă mai multă apă – ceea ce nu este tocmai ok, pentru că lași să îți curgă în cană tot ce este mai rău din bobul de cafea – cofeina, amăreala. Mai bine îți faci un espresso scurt și adaugi apă după aceea

 

Sursă poză featured: arhiva personală, Sri Lanka, stadiile cafelei.

4 thoughts on “Câteva despre cafea”

  1. Interesante informatiile! La fel beau si eu: lapte cu cafea. Cand o sa am drum in zona o sa incerc si eu o cafea de acolo!

  2. Bune, informati! Ador cafeaua la ibric, pun cafeaua dua ce fierbe apa, apoi opresc focul. As bea o cafea de specialitate, cred ca e mai scumpa, dar se merita, cred!

  3. foarte interesant. acum pot sa spun ca am invatat lucruri noi azi. multumesc 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii