Orașul lui Freud sau orașul șnițelului uriaș – privește-l cum vrei, vizitează-l cum poți – este de nelipsit de pe lista plimbărilor pe timp de iarnă. Atât de aproape de noi și atât de subapreciat *deocamdată*, poate fi vizitat fie și pentru două zile. Ai citit bine.
Zborul durează puuuțin peste o oră cu Tarom, Austrian Airlines sau Laudamotion (RyanAir), iar imediat ce ajungi iei trenul spre centru sau spre zona unde îți este hotelul. Aici harta metroului/ trenului din Viena:
Îți lași bagajul și promite-mi că nu pierzi prea multă vreme între 4 pereți, pentru că ratezi cappuccino-ul vienez sau salata de cartofi absolut delicioasă. Dar hai să povestim puțin despre ce poți face prin acest oraș:
- Târguri de Crăciun. Multe. Toate.
Nu am ajuns la cel de la Primărie (Rathausplatz), de această dată, tocmai pentru a evita aglomerația (nu prea suntem compatibile). Însă am nimerit la cel de la Belvedere, liniștit, bogat și cu oameni calmi. Plus un view pe cinste.
Alte Târguri de Crăciun din Viena sunt cele din jurul catedralei Sf Ștefen, cel de la Prater (deschis și puțin după Anul Nou), cel din curtea Palatului Schonbrunn.
- Catedrala Sf Ștefan
Apare în toate albumele din Viena și nu prea ai cum să o ratezi dacă ești în căutarea unui restaurant sau a unei plimbări prin aglomerație (da, este haos în zonă, fiind și Km0 al Vienei). Clădirea actuală datează din secolul al XVI-lea, iar intrarea în biserică este liberă. Poți urca și în turnurile din Sud (136m înălțime) sau Nord (68m înălțime) – pentru ambele va trebui să plătești intrare, iar primul îți va solicita puțin mușchii din cauza celor 343 de trepte (turnul nordic are lift).
- Augustinerkeller – masa de prânz în beciul unei foste mănăstiri
Situat exact sub Albertina (vorbesc frumos!), restaurantul ce aparține familiei Bitzinger din 1954 este locul perfect pentru o masă între două vizite. Îți poți delecta simțurile cu mâncare vieneză (ștrudel inclus) și vezi aici care este meniul/ programul.
- Viennese Coffee House Culture – inclusă în Patrimoniul Cultural Intangibil, parte a patrimoniului UNESCO
Pentru iubitorii de cafea (cei care preferă ceaiurile nu vor înțelege cu adevărat), locurile din Viena unde se poate bea licoarea vieții sunt pentru unii o filosofie de viață.
Una dintre cele mai cunoscute cafenele din Viena este Cafe Central, deschisă publicului din 1876 și pe unde și-a făcut veacul prietenul meu Freud, dar și Trotsky, Stalin sau Hitler. Aici nu se fac rezervări, de aceea va trebui să stai la coadă afară (ca în multe alte locuri faimoase din acest oraș). Pe lângă cafea, răsfață-te și cu un kaiserschmarrn – un fel de clătită caramelizată, cu gem de merișoare sau de prune.
Despre alte restaurante și cafenele din Viena am scris aici:
În rest: descoperă, plimbă-te, simte, trăiește. Prin cafenele, restaurante, muzee (mai învățăm și altceva decât meniurile?). Ce mai stai?
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru informatie 😉