Namibia – visul îndeplinit _1

Se făcea că acum doi ani și un pic am avut un vis: să ajung în Deșertul Namib, locul rupt din Rai (așa îmi imaginez eu că arată), unde Oceanul Atlantic intră în deșert. Sau deșertul în ocean, depinde de care parte a nisipului ești. Astrele au făcut cumva ca eu să nu mai pot pleca atunci – și numai bine, pentru că la vremea respectivă nu cred că aș fi apreciat atât de mult locul -, însă 30-ul se pare că mi-a rezervat muuulte surprize și anul acesta mi-am îndeplinit visul.

Despre cum ajungi în Namibia am scris aici – detalii despre viză și când e mai bine să vizitezi această țară. Ce ar mai fi de menționat este faptul că viza poate fi obținută și de la Ambasada Namibiei la Cape Town, dacă se întâmplă să ai oprire mai lungă de 1-2 zile în orașul din Africa de Sud (cât să ai timp să primești OK-ul pentru plecare). Acum, dacă am dezbătut cum ajungi în Namibia legal, haide să vedem și ce poți face pe aici – că doar nu ai venit să te uiți la stele (deși…).

Namibia, țara din sud-vestul Africii în care munții au fost înlocuiți de dunele din deșertul Namib și unde litoralul se întinde între Oceanul Atlantic și deșert pe o lungime de aproape 1.500 kilometri, este preferată și pentru safari în parcurile naționale – Etosha, Waterberg sau Rezervația Cape Cross Seal. Dar să tratăm individual toate aceste minuni ale naturii, în speranța că vor deveni și visul tău:

Deșertul Namib

Numele său inseamnă “locul ce nu există“. Și da, pare că trăiești un vis când ajungi aici.

Considerat cel mai bătrân deșert din lume, are o suprafață de peste 55.000 km2 și aici se află vestitul “Munte de Foc“, renumit prin vestigiile unor străvechi documente de viață și de cultură boșimană. Este singura zonă etnografică în care boșimanii și-au creat așezări din pietre suprapuse, având diametrul de 3–4 m și interiorul căptușit cu un strat gros de ierburi uscate.

Există un număr mare de insecte adaptate, iar cea care mi-a atras atenția a fost insecte de tipul “gândacul care stă în cap” (Dark Beetle sau Stenocara gracilipes), și pe care diminețile cu ceață ale deșertului Namib îl prind la suprafață, când se așează în bătaia vântului, într-un anumit unghi. Protuberanţele de pe aripile exterioare conţin o substanţă hidrofilă care atrage particulele fine de apă, acestea acumulându-se și formând picături mari care alunecă pe canalele hidrofobe până la gură. Și așa gândăcelul nostru se menține hidratat și fericit.

Desigur, insectele nu sunt singurele pe care le vei vedea în deșertul Namib, aici putând fi întâlnite o mulțime de mamifere: de la elefantul african, până la girafă sau antilopa oryx (simbolul Namibiei; are o dimensiune mică și se adaptează la viață în deșert, fiind capabilă să-și ridice temperatura până la 40◦C; evită pierderea apei deoarece nu transpiră), zebră de munte, struț, coiot sau leu.

 

Duna 7

Considerată una dintre cele mai înalte dune din Namibia, să o urci la apus îți va oferi o priveliște și o liniște cum mai rar vei întâlni. Desigur, urcarea nu este cea mai distractivă chestie pe care o poți face (luând în considerare faptul că la un moment dat vei vrea să arunci încălțămintea și să mergi ca după o noapte de club – în 4 labe), dar odată ajuns în vârf…

Coborârea o poți executa în alergare (este chiar distractiv, mai ales dacă sunteți un grup și vă țineți toți de mână), dar vei simți cum nisipul îți îngreunează picioarele cam de 10 ori.

Dacă ajungi aici, nu uita să ai apă cu tine – nu există magazine în jur – și poate chiar un coș pentru picnic – sunt locuri special amenajate în acest sens.

 

Deadvlei

Deadvlei sau „Pădurea Copacilor Morți” se află în parcul național Namib-Naukluft din Namibia și este înconjurată de dune de nisip roșiatice înalte de 3-400 metri. Copacii rămași pe acest platou se spune că sunt uscați de aproape 1000 de ani, însă nu au apucat încă să se descompună din cauza mediului extrem în care se află, dar scoarța lor s-a înnegrit din cauza expunerii prelungite la lumina soarelui.

Zona în care se găsesc aceste trunchiuri uscate se numește Sossusvlei și este de fapt o întindere plată, acoperită cu un strat dens şi compact de sare și lut. Peisajul, unic în lume, se întinde pe o porțiune de 70 km.

Pe drum, faci o pauză în orașul Solitaire, înainte de a porni spre alte zone ale Namibiei, unde te bucuri de un apus pe cinste printre rămășițele unor mașini și de prețuri în funcție de cât de turist ești 🙂

 

Parcul Național Etosha

Etosha înseamnă ”marea zonă albă” și face referire la marea zonă de sare de aici (cea mai mare întindere de sare din Africa).  Când plouă, în această vale se strânge apa care atrage mii de flamingi – dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de câțiva ani din cauza secetei cu care se confruntă zona. De asemenea, fiind totul alb, poți vedea și ”fantomele rezervației” = elefanții îmbrăcați în praful alb, de unde și denumirea uriașilor – White Elephants.

Dacă vii în Namibia, viața sălbatică poate fi observată cu precădere în Etosha și în special în timpul sezonului uscat (iunie – octombrie). Și nu vei rata nici măcar unul dintre cunoscuții Big Five (cele mai periculoase animale: elefant, bivol, rinocer, leu, leopard), dar și girafe și peste 340 specii de păsări (printre care struți și flamingo).

Peisajul este contrastant, cu pășuni și vegetație diversă, ochiuri de apă, o imensă albie a unui lac secat.

Să nu uit ce e minunat de menționat: aici am văzut LIVE o vânătoare – o leoaică a decis că este cazul să își hrănească trupul cu un gnu.

 

Otjitotongwe Cheetah Park (Kamanjab)

Dacă vrei să îți închei o zi specială ca la carte, vizitezi rezervația de gheparzi Otjitotongwe. Împreună cu îngrijitorii centrului, bucură-te de o plimbare printre gheparzi, te fotografiezi cu cei mai blânzi (doar să nu stai în fața lor, ci tot timpul pe laterale sau în spate) și asisți la hrănirea lor – în fiecare zi la ora 16:00.

 

Pentru că Namibia este un tărâm magic (nu doar eu o spun) și pentru că sunt foarte multe locuri/ lucruri pe care le poți vedea, aici este partea a doua a acestui articol (cu alte 5 obiective/ activități), cu tot cu poze.

Până atunci, pregătește bagajul 🙂

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2019/10/27/namibia-visul-indeplinit-_1/

2 thoughts on “Namibia – visul îndeplinit _1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii