Pentru că simt că este necesar să împărtășesc povestea mea de călătorie din fascinantul Tokyo, iată cum încet-încet scot blogul din moarte clinică. Am ajuns acolo imediat după sezonul cireșilor înfloriți, acei sakura care nu fac fructe, ci doar flori spectaculoase, ceea ce a fost minunat, deoarece s-a mai “cernut” puțin aglomerația pe care am fi avut-o de întâmpinat. A fost o experiență plină de surprize, curiozități și locuri incredibile. Așa că haide să începem această aventură împreună (iar eu să o retrăiesc, prin ochii tăi).
Curiozități despre Japonia
Înainte să povestesc despre locurile pe care le-am vizitat pe parcursul celor 5 zile petrecute în Tokyo, simt să împărtășesc câteva lucruri interesante despre Japonia:
- Metroul și regulile: Japonia este una dintre cele mai sigure țări din lume și respectarea regulilor este sfântă. În metrou, există vagoane speciale pentru femei, utilizate mai ales seara, iar acestea sunt marcate cu roz. Nu voi preciza faptul că unele persoane de sex masculin din grupul nostru au greșit vagonul și au simțit privirile curioase (și judgy) ale localnicilor (care nu îți atrag atenția pentru că se prind că ești turist și nu știu engleză mai mult de 2-3 vântureli de mâini). De asemenea, pe o singură linie pot circula 7 tipuri de metrou (Rapid limited express, Limited express, Rapid express, Express, Sub-express, Semi-express, Local), iar în funcție de numărul de stații, confortul de care ai beneficiat, rapiditatea cu care ai circulat, vei fi taxat la stația unde “dai cu cardul” de călătorie.
- Yenul japonez: Am fost în Japonia când yenul a atins cea mai mică valoare istorică, așa că banii păreau ca cei din Monopoly. Apropos, multe magazine sunt „tax-free” pentru cumpărături de peste 5500 yeni – trebuie doar să arăți pașaportul. Astfel, nu voi putea spune cum mi s-a părut din punct de vedere costuri, dat fiind că pe o vită wagyu la restaurant am plătit cel mai mult 55 lei. Peste câteva luni siiiiigur nu va mai fi atât.
- Tokyo nu este un oraș: Tokyo este adesea menționat ca fiind oraș, dar de fapt este oficial cunoscut și guvernat drept o “prefectură metropolitană”, care diferă prin combinarea elementelor unui oraș și cele ale unei prefecturi, caracteristică întâlnită numai în Tokyo. Așadar, din punct de vedere tehnic nu există orașul Tokyo, deoarece denumirea a fost anulată într-o reorganizare guvernamentală în 1943. Corect, se numeste Tokyo-to sau Metropola Tokyo și constă în 23 de cartiere speciale, 33 de orașe și 8 suburbii.
- Lipsa coșurilor de gunoi: Gunoiul este considerat personal, așa că îl vei păstra în geantă până găsești un restaurant sau ajungi la hotel.
- Automate de tot felul: Japonia are peste 5 milioane de automate care vând orice îți trece prin cap – apă, sucuri, supe, flori. Sunt cam 1 automat la 24 de locuitori!
- Este nepoliticos să mănânci și să bei pe stradă: Așa că te vei retrage într-un colț mai retras.
- Cea mai mare piață de pește: Japonia are cea mai mare piață de pește din lume, o adevărată experiență senzorială.
- Nu căra pijamale sau umbrele cu tine: am fost cazată la 2 hoteluri, la ambele am primit pijamale, iar la recepție găsești umbrele pentru tot neamul, dacă sunt necesare.
- Gigo: pentru o experiență spectaculoasă, îți recomand să pășești într-o clădire de jocuri. Nu trebuie neapărat să bagi și tu bani în aparatele acelea, dar este fascinant să îi vezi pe alții cum fac asta și ce skilluri au.
- Toaletele: nu cred că am vreo cunoștință care să fi fost în Japonia și să nu îi fi trecut măcar o dată prin minte să își achiziționeze o toaletă japoneză. Vei înțelege despre ce vorbesc odată ajuns/ă acolo. Până atunci, aici ceva similar.
Obiective turistice vizitate în Tokyo
Senso-ji Temple și strada Nakamise-dori
Durată vizită: 2h30′
Primul obiectiv vizitat a fost Templul Senso-ji, cel mai vechi și vizitat templu budist din Tokyo, situat în Asakusa, dedicat zeiței milosteniei, Kannon. Am ajuns acolo în perioada festivalului Sanja Matsuri, un eveniment grandios cu sute de mici altare portabile (mikoshi) și parade spectaculoase. Atmosfera era electrică, cu tobe tradiționale și fluiere, dar și cu bărbați îmbrăcați în costumația de sumo. Practic, dacă îi vedeai de la spate, păreau complet dezbrăcați.
Strada Nakamise-dori, plină de tarabe cu suveniruri și delicii locale, m-a fermecat complet. Am testat aici toate ciudățeniile comestibile, precum castraveți pe băț (horror), căpșune glazurate, alte chestiuni pe care nu le pot descrie pentru că nu am găsit un corespondent.
Ginza District și Chuo-dori Avenue
Durată vizită: 2h45′
După ce am explorat Senso-ji, am luat metroul și în 30 de minute am ajuns în Ginza, o zonă cunoscută pentru magazinele de lux și buticurile elegante. Chuo-dori Avenue este inima districtului, unde am descoperit cele mai recente tendințe în moda locală :-P. În plus, am găsit câteva magazine tax-free unde am profitat de prețurile avantajoase (recomand Don Quijote). Ginza nu este doar despre shopping, ci și despre gastronomie de top, aici găsindu-se unele dintre cele mai bune restaurante din lume, inclusiv cele cu stele Michelin.
Muzeul acvariu – Art Aquarium Museum Ginza
Durată vizită: 1h30′
Intrarea costă 2300 yeni și vei vedea acvarii de toate formele, cu pești aurii de toate dimensiunile posibile (unii chiar mai amuzanți) și vei pleca de acolo absolut fascinat/ă. Practic, dintr-un aquarium au făcut un muzeu cu multă culoare.
Shinjuku City și Kabukicho District
Durată vizită: 2h30′
Următorul stop a fost Shinjuku, la doar 30 de minute de Ginza cu metroul. Kabukicho, faimosul cartier al luminilor de neon și al vieții de noapte, este un loc care nu doarme niciodată și unde vei găsi Godzilla Street (și clădirea pe care “tronează” celebrul monstru). Am explorat străzile aglomerate, pline de baruri, restaurante și divertisment de toate felurile.
Meiji Jingu Shrine
Durată vizită: 1h
După agitația din Shinjuku, Meiji Jingu Shrine este un loc de liniște și reculegere. Situat într-o pădure densă, acest altar shintoist este dedicat împăratului Meiji și împărătesei Shoken. Am petrecut o oră aici, bucurându-mă de frumusețea naturală și de spiritualitatea locului. Este fascinant cum altarul, construit din chiparos japonez și cupru, rămâne un simbol al renașterii și modernizării Japoniei.
În fața altarului vei găsi și copacii căsătoriți (bărbat-femeie). Acești copaci de camfor, plantați în 1920 la momentul consacrării Meiji Jungu, au crescut sub protecția zeilor devenind uriași și viguroși și sunt considerați sacri, un simbol al căsniciei fericite și al unei vieți armonioase în familie.
Harajuku District și Takeshita Street
Durată vizită: 2h30′
La doar 25 de minute de mers pe jos de Meiji Jingu, Takeshita Street din Harajuku este un paradis pentru tineri și iubitorii de modă alternativă. Strada este plină de magazine de haine excentrice, cafenele tematice și locuri de selfie inedite, dar și de cafenele cu diverse animale printre care poți sta contra-cost (pisici, căței, purceluși piglet, ratoni, viezuri etc). Fiecare colț este o explozie de culori și creativitate. Nu rata crepurile japoneze și numeroasele magazine de cosplay, unde moda întâlnește fantezia.
Shibuya City, Shibuya Crossing și statuia lui Hachiko
Durată vizită: 1h10′
După o plimbare de 40 de minute din Harajuku, am ajuns în Shibuya.
Celebra Shibuya Crossing, probabil cea mai aglomerată intersecție din lume cu treceri de pietoni din toate direcțiile, este un spectacol în sine. Am petrecut puțin peste o oră aici, doar admirând forfota urbană și energia locului. Iar statuia lui Hachiko, câinele loial (btw, dacă nu ai văzut filmul o să ai 7 ani de ghinion și supărare), se află chiar lângă gară și este un punct de întâlnire popular.
Shibuya Sky la apus
Un moment magic a fost la Shibuya Sky, unde am avut rezervare făcută cu o lună înainte. Panorama orașului la apus este absolut spectaculoasă și merită fiecare minut de așteptare. De la înălțimea acestui observator, Tokyo se dezvăluie în toată splendoarea sa, o experiență de neuitat și pe care nu o pot compara cu nicio altă experiență de acest gen. Efectiv îți taie răsuflarea și este de neratat.
Tokyo Tower
Durată vizită: 1h30′
Tokyo Tower, echivalentul japonez al Turnului Eiffel, oferă o vedere panoramică a orașului. Am petrecut o oră și jumătate aici, admirând priveliștea. Turnul, vopsit în alb și roșu, este un simbol al renașterii postbelice a Japoniei și un loc minunat pentru a observa orașul de la înălțime. dar, după ce ai fost în Shibuya Sky… Tokyo Tower va fi pistol cu apă.
Imperial Palace East Gardens
Durată vizită: 1h
La doar 25 de minute de mers pe jos de Tokyo Tower, Grădinile Estice ale Palatului Imperial sunt un loc perfect pentru o plimbare relaxantă. Grădinile sunt bine întreținute și pline de istorie. O oază de liniște în mijlocul orașului, acestea oferă priveliști minunate și o ocazie rară de a vedea ruinele vechiului castel Edo, dar și reședința actuală a împăratului (una dintre). Când este el acasă, grădinile nu sunt accesibile.
Akihabara District
Durată vizită: 2h40′
Ultima oprire a fost Akihabara, renumitul paradis al electronicelor și al culturii pop. Aici am găsit cele mai noi gadgeturi, dar și magazine de manga și anime. Am petrecut aproape trei ore explorând tot ce avea de oferit acest cartier vibrant.
Dacă vrei și ceva inedit: aici găsești un sex shop de 7 etaje.
Akihabara este, de asemenea, cunoscută pentru maid cafes și arcade, oferind o experiență unică și captivantă.
A fost o călătorie de neuitat în Tokyo, fiecare loc vizitat având farmecul său unic. Sper că te-am inspirat să vizitezi acest loc fascinant și să descoperi minunile pe care le are de oferit. Mai multe stories din Tokyo – AICI.
Pe curând, cu noi aventuri, pentru că ne recitim în curând într-un articol despre vizita mea în Kamakura!
Până atunci, dacă te bate un gând să mergi în Japonia, prietenul cu care am fost va organiza un nou tur (și, evident, recomand cu toată încrederea) în mai 2025. Just drop me a message și vă pun în legătură.
- https://korinams ro/2024/06/09/aventura-japoneza-am-explorat-tokyo-dupa-sakura/
- Aventură japoneză: am explorat Tokyo după Sakura - KorinaMS