Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți.

Probabil nu mulți cunosc fascinația mea pentru cărți și biblioteci, în general, datorată în mare parte bunicului meu, Marian Bulandra. Acesta a lăsat moștenire micuței mele familii o bibliotecă de aproximativ 6000 de volume (din care ~2500 au fost donate către Colegiul Național Carol I Câmpulung, unde a fost director mare parte din cariera lui de profesor de limba română).
=> Cum văd o poză cu o bibliotecă încep să discut cu universul și să îi spun “take me there”.

Așadar, câteva săptămâni mai târziu am ajuns în ceea ce avea să devină noul meu loc preferat: Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți. din satul Cincșor, jud. Brașov, aflat la 42 km de Sighişoara și 10 km de Sîmbăta de Sus.

Este vorba despre mai multe case de oaspeți din jurul Bisericii Fortificate, dar fiecare cu povestea sa:

 • Școala veche
  Proiectul a început cu fosta școală a satului, unde actualmente se află deja-celebra bibliotecă, un loc de relaxare (fosta cancelarie), restaurantul cu o verandă spațioasă și 4 camere.
  Ajunsă o ruină fără speranță după Revoluție, clădirea a fost cumpărată chiar de către o fostă elevă, Carmen Schuster, care a revenit în România după o carieră de succes în domeniul bancar din Germania.
  Aceasta este o splendidă clădire în stil Art Nouveau, operă din 1910 a celebrului arhitect sas Fritz Balthes, care a făcut o bujuterie din Școala din Cincșor.
 • Vechea Casa Parohială
  este, după Biserica Fortificată, una dintre cele mai vechi clădiri din Cincșor iar astăzi este tot casă de oaspeți: 5 variante de cazare, o bibliotecă, o bucătărie, un lounge și o sufragerie, acestea din urmă purtând amprenta secolelor trecute, prin frescele foarte bine conservate. Casa parohială se afla într-o grădină mare, spațioasă și este perfectă pentru familiile cu copii.
 • Casa țărănească
  Cea mai recent restaurată clădire din complex, casa țărănească, este situată vizavi de vechea școală evanghelică, în centrul satului și are vedere înspre biserica fortificată. În acestă curte sunt două spații de cazare: șura (cu un living, bucătărie și un dormitor) și o casă cu două camere.
 • Casa Frank
  Fosta casă cu prăvălie a înstăritei familii cincșorene Frank a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și a suferit modificări semnificative de-a lungul timpului.
  În 2017 a fost cumpărată de actualii proprietari care au restaurat-o, redându-i aspectul originar și au integrat-o complexului de case de oaspeți. Situată vizavi de fosta școală evanghelică, casa Frank pune la dispoziție două mici apartamente, o bibliotecă/ spațiu de lucru, patru camere la mansardă și o curte generoasă cu grădină.

Cum am procedat noi, un grup de 4 fete?
Două am fost cazate în șură, unde seara făceam toate sesiuni de film, celelalte două au fost cazate în casa țărănească. Pe timpul zilei și pe înserat stăteam la povești ori în restaurant, ori printre cărți – loc unde toți participanții își lecturau cărțile în liniște sau cu jazz pe fundal.

Casa de oaspeți din Cincșor: Relaxare 100% și mâncare de-li-cioa-să!

Cu asta pleci de aici – relaxare profundă, baterii încărcate, cărți citite (personal, am citit 3 cărți în 3 zile) și rețete de testat acasă.
Nu îmi amintesc să fi mai fost cazată undeva în România și să mănânc atât de bine/ delicios. Dumnezeiesc este ce iese din mâinile chef-ului de la Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți.
În prețul camerei este inclus micul dejun, iar pentru prânz sau cină trebuie să anunți (dacă și ce meniu îți dorești – vegetarian sau nu). Noi am optat pentru cină de două ori și pentru prânz în ziua plecării. Și asta doar pentru că efectiv nu ne puteam lua gândul de la bunătățile cu care eram servite.

La Cincșor timpul trece altfel. În liniște.

Dacă totuși nu aveți stare și doriți să explorați zona, pe o rază de 50 km puteti vizita: Cetatea Făgărașului, Mânăstirea Rupestră de la Șinca Veche, Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, orașul Brașov, Vâltoarea de la Lisa – unde se spală covoare și țesături printr-o metodă de la 1850.

Prețurile camerelor de la Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți variază între 70 – 100 euro/ noapte cu mic dejun inclus, în funcție de tipul și dimensiunea camerei. Puteți consulta și rezerva aici, iar recomandarea mea este vă uitați din timp după o cameră disponibilă, dacă dorința este pentru un weekend de relaxare.

6 thoughts on “Cincșor. Transilvania. Case de oaspeți.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii